Skip to main content

Ποιες δαπάνες πρέπει να πληρώνονται με ηλεκτρονικά μέσα

Εμφανίσεις : 784
4 Φεβρουαρίου 2020

Από 1-1-2020 οι φορολογούμενοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια)  πρέπει να πληρώνουν τις δαπάνες τους, που έχουν αξία ίση με το  30%  του πραγματικού ετήσιου εισοδήματός τους, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (κάρτες πιστωτικές ή χρεωστικές, ηλεκτρονικό πορτοφόλι, τραπεζικός λογαριασμός πληρωμών [e-banking] κλπ).

Ο φόρος που προκύπτει κατά την εφαρμογή της φορολογικής κλίμακας προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή είκοσι δύο τοις εκατό (22%).

 Στο νόμο προβλέπονται οι παρακάτω “εξαιρέσεις”.

  1. Στο εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του 30%, δε θα περιλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το ποσό της διατροφής συζύγου και τέκνων, εφόσον καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
  2. Σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί  δαπάνες που αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται από το τριάντα τοις εκατό (30%) στο είκοσι τοις εκατό (20%) του πραγματικού τους εισοδήματος, εφόσον οι δαπάνες αυτές καταβάλλονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Ανώτατο όριο των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα θα είναι τα 20.000 ευρώ, ενώ στους φορολογούμενους στους οποίους έχει κατασχεθεί ο λογαριασμός το όριο θα περιορίζεται στις 5.000 ευρώ.Στις περιπτώσεις που δύο ή περισσότεροι φορολογούμενοι έχουν κοινό λογαριασμό σε τράπεζες της Ελλάδας ή του εξωτερικού, οι πραγματικοί δικαιούχοι αυτών, οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις, μπορούν να χρησιμοποιούν τους συγκεκριμένους   λογαριασμούς ανάλογα με τις πραγματοποιούμενες δαπάνες τους.

Το ποσό των δαπανών που έχει πληρωθεί  με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δηλώνεται ξεχωριστά από κάθε σύζυγο ή μέρος του συμφώνου συμβίωσης (ο καθένας δηλαδή δηλώνει ξεχωριστά αυτά που πραγματοποιεί με τα δικά του ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής), αλλά στην περίπτωση κοινής φορολογικής δήλωσης οι πλεονάζουσες δαπάνες που μπορεί να έχει ο ένας απ’ τους δύο, έχοντας καλύψει το δικό του όριο, είναι δυνατόν να μεταφέρονται  στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.

Για ειδικές κατηγορίες φορολογουμένων, που έχουν αντικειμενικές δυσκολίες χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής,  προβλέπεται ειδική εξαίρεση εφαρμογής των παραπάνω ρυθμίσεων και διατάξεων και για τον λόγο αυτόν εξαιρούνται:

  1. Οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.
  2. Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
  3. Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
  4. Φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
  5. Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό .
  6. Φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που ζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό.
  7. Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  8. Αυτοί που υπηρετούν την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
  9. Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  10. Φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών), καθώς και  όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα και τέλος οι φυλακισμένοι.

Δημήτριος Βαρελάς Κοκολογιάννης 
Λογιστής A’ τάξης – Φοροτεχνικός
Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Χρηματοοικονομική Λογιστική

Για προγραμματισμό ραντεβού καλέστε μας στο 6945535811
https://www.facebook.com/Barelsbs