Skip to main content

Απόκτηση ακινήτου και κτηματολογικές υποχρεώσεις

Εμφανίσεις : 383
9 Δεκεμβρίου 2023

Τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει για τους έχοντες αλλά και για όσους αποκτούν ακίνητη περιουσία η υποχρέωση δήλωσης στο Ελληνικό Κτηματολόγιο του εμπράγματου δικαιώματος της κυριότητας του οικοπέδου ή του αγροτεμαχίου μαζί με τυχόν κτίσμα που υπάρχει μέσα σε αυτό.

Η κτηματογράφηση στην Ελλάδα έχει περάσει από πολλές φάσεις. Υπάρχουν περιοχές στις οποίες η κτηματογράφηση έχει περαιωθεί, περιοχές οι οποίες είναι στην φάση της ανάρτησης, περιοχές οι οποίες είναι στην φάση της προανάρτησης και περιοχές στις οποίες πρόσφατα άρχισε η συλλογή των αρχικών δηλώσεων.

Αρχικά θα παραθέσουμε τις υποχρεώσεις όσων έχουν ακίνητα ή έχουν αποκτήσει σε περιοχές που δεν έχει περαιωθεί η Κτηματογράφηση, δηλαδή βρίσκονται στην αρχική συλλογή δηλώσεων, στην φάση της Προανάρτησης και της Ανάρτησης. Όσοι έχουν ακίνητα και δεν τα έχουν δηλώσει ποτέ θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση προσκομίζοντας τίτλους ιδιοκτησίας μαζί με το πιστοποιητικό μεταγραφής του Υποθηκοφυλακείου της περιοχής που βρίσκονται τα ακίνητα, τοπογραφικό με σκοπό τον εντοπισμό του γεωτεμαχίου στον χάρτη του Κτηματολογίου καθώς και αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας μαζί με ένα έγγραφο που να επιβεβαιώνει τον ΑΦΜ του δηλούντα. (Για τον εντοπισμό του οικοπέδου ή του αγροτεμαχίου αν δεν υπάρχουν συντεταγμένες ΕΓΣΑ87 στο τοπογραφικό είναι απαραίτητη η παρουσία ατόμου που να γνωρίζει πού βρίσκεται αυτό στον χάρτη.) Για όσα γεωτεμάχια δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας πρέπει να προσκομιστούν έγγραφα από τα οποία να αποδεικνύεται η εικοσαετής νομή του ακινήτου από τον δηλούντα ή τίτλοι ιδιοκτησίας γειτονικών ακίνητων στα οποία να αναγράφεται ότι το ακίνητο ανήκει στον δηλούντα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τίποτα από τα ανωτέρω είναι απαραίτητη η σύνταξη ένορκης βεβαίωσης σε συμβολαιογράφο με σύμπραξη μαρτύρων που να βεβαιώνουν την κτήση του γεωτεμαχίου από τον δηλούντα.

Όσοι αποκτούν ακίνητα στις ως άνω περιοχές με αγορά ή με κληρονομιά υποβάλουν επίσης δήλωση στο Κτηματολόγιο ακόμα και αν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες έχουν υποβάλει στο παρελθόν στο όνομά τους.

Στην συνέχεια θα αναφερθούμε στις υποχρεώσεις όσων έχουν ακίνητα ή αποκτούν ακίνητα σε περιοχές στις οποίες έχει περαιωθεί η κτηματογράφηση και υπάρχει Κτηματολόγιο σε λειτουργία (η υπηρεσία έχει συγχωνευτεί με το παλιό υποθηκοφυλακείο και λειτουργεί στο πρώην Υποθηκοφυλακείο).

Σε περίπτωση που ένα ακίνητο δεν έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο θα πρέπει εντός επτά ετών από την ημερομηνία που έχει εκδοθεί το ΦΕΚ Περαίωσης της Κτηματογράφησης ο κάτοχος να κινηθεί νομικά έτσι ώστε να λάβει απόφαση του Κτηματολογικού Δικαστηρίου με την οποία και εξασφαλίζει το δικαίωμά του στο ακίνητο. Μετά το πέρας των επτά ετών το ακίνητο περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο με δυνατότητα απαίτησης μόνο χρηματικής αποζημίωσης στον κάτοχο του ακινήτου.

Σε περίπτωση αγοράς ακινήτου ή απόκτησης από κληρονομιά τότε ο κάτοχος προσέρχεται στο Κτηματολόγιο με τον καινούριο τίτλο κτήσης και άλλα έγγραφα που του δίνει ο συμβολαιογράφος και προβαίνει σε καταχώρηση του ακινήτου πληρώνοντας και το αντίστοιχο τέλος στο Κτηματολόγιο.

Εν κατακλείδι όσο πιο πολύ καθυστερεί ένας ιδιοκτήτης ακινήτου να δηλώσει την περιουσία του στο Κτηματολόγιο τόσο πιο δύσκολη είναι η κατοχύρωση αυτής και αυξάνεται ο κίνδυνος αυτή να περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο.





Δημήτριος Βαρελάς Κοκολογιάννης – Ευστάθιος Ντζόιδος
Λογιστές A’ τάξης – Φοροτεχνικοί
Κάτοχοι Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Χρηματοοικονομική Λογιστική

Για προγραμματισμό ραντεβού καλέστε μας στο 6945535811
https://www.facebook.com/Barelsbs